Biely dom uvalil sankcie na ruských predstaviteľov a spoločnosti

28.04.2014 Celý región

Washington 28. apríla (TASR) - Spojené štáty uvalili dnes sankcie na sedem ruských vládnych činiteľov a 17 spoločností, ktoré sú spojené s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ide o najnovší krok Bieleho domu v snahe potrestať Moskvu za jej zásahy na Ukrajine, informovala agentúra Reuters.

Podľa vyhlásenia Bieleho domu sa na sedem ruských občanov, medzi ktorými je aj šéf štátneho ropného gigantu Rosnef a Putinov blízky spojenec Igor Sečin, bude vzťahovať zmrazenie všetkých účtov, ktoré by mohli mať v amerických bankách, ako aj zákaz vycestovať do Spojených štátov.

Ďalšími prominentnými Rusmi, ktorých sa najnovšie sankcie Bieleho domu dotýkajú, sú Oleg Belavencev, Sergej Čemezov, Dmitrij Kozak, Jevgenij Murov, Alexej Puškov a Vjačeslav Volodin.

Biely dom uvalenie ďalších sankcií na ruských činiteľov zdôvodnil neochotou Moskvy plniť záväzky, ktoré pre Rusko vyplývajú zo ženevskej mierovej dohody o Ukrajine.

Okrem sankcií, namierených proti jednotlivým ruským činiteľom a spoločnostiam, nebudú Spojené štáty udeľovať vývozné doložky na vyspelé technológie, ktoré by mohli prispievať ku skvalitňovaniu ruských vojenských technológií. Ministerstvá obchodu a zahraničných vecí zároveň zrušia všetky existujúce povolenia, ktoré zodpovedajú týmto kritériám.

Ide už o tretie kolo sankcií, ktoré Spojené štáty uvalili na Rusko v súvislosti s postupom Moskvy na Kryme a sústredením svojich jednotiek na ukrajinských hraniciach. Všetky sankcie boli doposiaľ namierené proti konkrétnym jednotlivcom a podnikom.

Prezident Barack Obama však jasne povedal, že ak ruské jednotky preniknú na ukrajinské územie, Spojené štáty uvalia sankcie na kľúčové rezorty ruského hospodárstva, ako sú finančné služby, energetika, ťažobný priemysel a obrana.


Rusko reagovalo na americké sankcie so znechutením

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov vyjadril dnes svoje znechutenie ohľadne sankcií, ktoré Biely dom uvalil na ruských vládnych činiteľov a podniky spojené s prezidentom Vladimirom Putinom, informovala agentúra Reuters.

"Vyhlásenie tlačového tajomníka Bieleho domu (o sankciách) vyvoláva znechutenie," povedal Riabkov a dodal, že sankcie sú "svedectvom o absolútnom nepochopení udalostí na Ukrajine zo strany našich kolegov vo Washingtone".


Európska únia pridala na sankčný zoznam ďalších 15 Rusov

Predstavitelia členských štátov Európskej únie (EÚ) dosiahli dnes dohodu o uvalení sankcií na ďalších 15 ruských občanov v súvislosti s postupom Ruska na Ukrajine. Mená budú známe až po ich uverejnení v Úradnom vestníku Európskej únie, ktorý vyjde v utorok.

Sankcie sa budú týkať zmrazenia účtov dotknutých osôb na území EÚ, ako aj zákazu vycestovať do únie, informovala agentúra Reuters.

Rozhodnutie EÚ o uvalení sankcií na ruských činiteľov sa časovo zhoduje s vyhlásením Bieleho domu o uvalení sankcií na sedem ruských občanov a 17 firiem spojených s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Medzi sankcionovaným činiteľmi je aj šéf ruského ropného gigantu Rosnef a Putinov verný spojenec Igor Sečin.

EÚ už predtým uvalila sankcie v podobe zmrazenia vkladov a zákazu vycestovania do únie na 33 ruských občanov a obyvateľov Krymu, ktorí sa podľa nej podieľali na obsadení Krymského polostrova.

Kanada uvalí sankcie na dvoch Rusov a deväť ruských spoločností

Kanada uvalí dnes sankcie na dve ruské spoločnosti a deviatich jednotlivcov, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z prostredia kanadskej vlády.

Zdroj nekonkretizoval mená osôb, ktorých sa sankcie dotknú, ale uviedol, že ich zoznam bude okamžite zverejnený.

Uvalenie sankcií na sedem ruských občanov a 17 spoločností oznámil dnes aj Biely dom.

Postihnúť sankciami 15 ruských občanov sa dnes rozhodli aj členské štáty Európskej únie.

Západ obviňuje Rusko, že nedodržalo dohodu o zmiernení napätia na východe Ukrajiny, kde sa proruskí separatisti zmocnili desiatok vládnych budov.
 

Vyberte región